
- Aquest esdeveniment ja ha passat.
Sortida a la Serra de Busa – 6 d’abril
abril 6 @ 8:00 AM - 7:00 PM

Descripció de la ruta
L’ascensió al Cogul (1.526m) i a la Presó de Capolatell és un recorregut circular que ens permet assolir el cim més rellevant de la bonica serra de Busa, massís prepirinenc que forma un ampli altiplà conegut com el Pla de Busa que queda envoltat per cingles vertiginosos.
La serra de Busa és un altiplà que s’alça entre els rius Llobregat i Aigua d’Ora, al sud de la vall de Lord i sobre el pantà de la Llosa del Cavall.Se situa en el terme de Navès, a la comarca del Solsonès, i forma part de les serres prepirinenques. El cim més elevat és el Cogul, de 1.526 m d’altitud.
L’altiplà de Busa està envoltat de cingleres de conglomerats d’uns dos-cents metres d’altitud que el fan quasi inexpugnable, fet que el convertí durant la guerra del Francès en un important enclavament militar.
Tot l’altiplà es troba dins l’Espai Natural Protegit Serra de Busa – els Bastets – Lord.
La Serra de Busa fa de transició entre la regió prepirinenca i la Depressió Central i per això té una gran biodiversitat. N’és un exemple la presència de comunitats forestals amb característiques molt diferenciades com poden ser les fagedes i els carrascars.
Faunísticament té espècies com ara el picot negre (Dryocopus martius) i, com a element altament interessant, el gall fer (Tetrao urogallus).
A les parts altes (altiplans) dominen els components mediterranis, per exemple el llangardaix ocellat (Lacerta lepida).
El Pla de Busa: bastió militar durant el segle XIX. Durant la Guerra del Francès (1808-1814), el Pla de Busa va jugar un paper clau com a bastió militar en la defensa contra les tropes de Napoleó gràcies a la seva situació estratègica. S’hi va establir un campament d’entrenament per a les tropes espanyoles i es va construir la famosa Presó de Busa, que aprofitava un penyal aïllat com a presó natural.
la Presó de Busa, situada al Capolatell és una roca aïllada a la qual només es pot accedir per un pont, fet que la convertia en una presó pràcticament inexpugnable. Durant la Guerra del Francès, els presoners francesos capturats per les tropes espanyoles eren tancats aquí en condicions extremes i amb poques possibilitats d’escapar. Es un dels llocs més simbòlics de la resistència catalana durant la guerra.
L’embassament de la Llosa del Cavall a la vall del riu Cardener, i és un dels paisatges més bonics i emblemàtics del Solsonès. Construït entre els anys 1990 i 1997, aquest embassament s’utilitza per a l’abastament d’aigua i la generació d’electricitat. A més de la seva funció pràctica, l’embassament s’ha convertit en un punt d’atracció per a activitats aquàtiques com el caiac i per gaudir de rutes a peu al voltant del llac.
Inscripcions: Fins al 4 d’abril a través del formulari web.
Veniu a gaudir d’una jornada envoltada de natura!
Track:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/cases-de-posad-el-capolatell-i-el-cogul-191494379