L’excursionisme és la disciplina que consisteix a realitzar rutes per la muntanya. És també el conjunt de tècniques, coneixements i habilitats que permeten assolir aquest objectiu. L’excursionisme és un esport, però per a qui el practica és molt més que això.

De fet, un dels propòsits cabdals del C.E. Cambrils és transmetre l’estimació i el respecte per la muntanya. Una entitat excursionista es deu a aquest principi, a fer pedagogia de com gaudir de l’entorn natural, de com cuidar-lo, i de valorar què hi ha darrere de cada ruta, des de la persona que ha preparat la sortida fins a la persona que ha mantingut el sender perquè ningú no es perdi.

Per això, és igualment important que els excursionistes es federin, tant si van sols com en grup. Si voleu saber per què, només cal que visiteu l’Àrea del soci, on expliquem què implica la llicència federativa i com pots fer-te soci.

L’excursionisme aplega diferents modalitats, com ara el senderisme, la marxa nòrdica i la marxa aquàtica, encara que aquesta darrera no es practiqui a la muntanya.

En aquestes línies, volem fer-vos cinc cèntims sobre la marxa nòrdica.

La marxa nòrdica (en anglès, nordic walking; en finès sauvakävely) va néixer a Finlàndia com una forma d’entrenament per als esquiadors de fons a l’estiu. Consisteix a caminar amb uns bastons especialment dissenyats per a aquesta activitat esportiva amb una tècnica específica. Una correcta tècnica es basa en una progressió de passos i moviment dels braços, avantbraços i mans, a les quals van subjectes els bastons específics per a la pràctica d’aquest esport, respectant la caminada natural fent un ús actiu dels bastons.

Estan àmpliament demostrats els efectes beneficiosos de la marxa nòrdica; a més dels beneficis del senderisme, s’hi afegeix la coordinació braços cames i la correcta postura a l’hora de marxar. Per veure els beneficis del senderisme, us convidem a visitar l’article homònim.

El C.E. Cambrils ofereix informació detallada sobre les sortides que organitza i aconsellem que la llegiu sempre per valorar, de forma responsable, si el nivell és adient per la vostra condició física.

El territori ofereix molts indrets per practicar la marxa nòrdica, des de la Xarxa de Parcs naturals a la Xarxa homologada de senders de Catalunya.

El Centre Excursionista de Cambrils ofereix una programació regular de sortides de marxa nòrdica per senders homologats, amb guies experts i amb tota la seguretat. Tot per poder gaudir d’una jornada inoblidable.

Consells per a les caminades

  • Seguiu les indicacions dels organitzadors. Llegiu atentament la informació publicada sobre la sortida en què participareu.
  • Porteu roba i calçat adequats, i cantimplora amb aigua, així com tot allò que s’especifiqui a l’explicació de la sortida.
  • Comporteu-vos de manera cívica amb la natura.
  • Comporteu-vos de manera cívica amb la resta de participants.
  • No embruteu. Dipositeu les deixalles als contenidors adients.
  • Llegiu el protocol de sortides de senderisme disponible a la secció Escola de Muntanya