Si t’agrada fer activitats a la natura, ja sigui senderisme, marxa nòrdica i altres, el Centre Excursionista de Cambrils et proposa un espai de trobada i intercanvi on participar, ja sigui inscrivint-te a les sortides o proposant-ne de noves.

Fundat el 1989, els impulsors del Centre Excursionista de Cambrils foren Joan Soler, Xavier Recasens i Fermí Alonso. Organitza activitats muntanyistes com raids d’aventura, duatlons de muntanya, curses d’orientació urbana i expedicions alpinístiques. El 2004 nasqué el Cambrils Raid Team, que participa en diverses proves de muntanya. El 2010 destacà l’ascensió al mont Elbrus, a Rússia. També practica l’escalada i disposa d’un bloc interior situat al pavelló municipal i un rocòdrom exterior de 15 m d’alçada.

Després d’un període d’inactivitat, el Centre reprèn la programació de sortides el 2018, amb l’objectiu d’obrir l’entitat al poble, reactivar la secció de senderisme i impulsar el rocòdrom.

Amb el suport de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament, el rocòdrom s’obre al públic el gener de 2019 i, l’agost del mateix any, celebra el I Open d’escalada Ciutat de Cambrils, amb la participació de joves promeses de la disciplina. La gestió del rocòdrom no és comercial, sinó que està pensada perquè en facin ús escaladors federats i amb experiència quan no poden sortir a la muntanya. Malauradament, es detecten falles estructurals que estan pendents d’una solució per part del Consistori. Aquest fet, unit a les circumstàncies de pandèmia, fan que, actualment, la instal·lació no estigui oberta al públic.

Pel que fa la secció de senderisme, el centre organitza regularment sortides de diferents nivells i dificultats, a banda de sortides històriques. Cas destacar l’interès de l’entitat a transmetre als petits i joves de la casa el gaudi i el respecte per l’entorn natural, per la qual cosa es crea la categoria Infants que fan via en aquelles activitats on poden participar i, fins i tot, ser-ne els protagonistes.

La filosofia del centre, en tot moment, és afavorir la formació dels seus socis i participants per ampliar el nombre i tipus d’activitats programades, amb la possibilitat de guiar i/o coordinar les seccions existents, o bé crear-ne de noves. Per això, diverses persones vinculades a l’entitat participen en cursos organitzats per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, FEEC, com ara manteniment de senders, marxa aquàtica i marxa nòrdica. A més a més, es crea la secció Escola de muntanya, amb l’objectiu de canalitzar tota l’oferta formativa, organitzada tant per altres entitats com la pròpia, i fer-la extensiva a les persones interessades. fer-ne la inscripció i guiar-les en el període de pràctiques. Alhora, l’Escola de Muntanya del C.E. Cambrils vol ser una referència per a tots aquells i aquelles excursionistes novells, tot difonent informació d’utilitat per iniciar-se en qualsevol secció.

L’any 2019 el C.E. Cambrils rep el certificat d’Entitat Cuidadora de Senders, amb la responsabilitat del manteniment dels trams de GR® que passen pel municipi de Cambrils: l’etapa 1 del GR® 192, que va des del Parc del Pescador fins a la Mare de Déu de la Roca, i l’etapa 27 del GR® 92, que va de Cambrils fins a l’Hospitalet de l’Infant. És per això que l’entitat organitza periòdicament sortides d’inspecció i/o manteniment, que tenen molt bona acollida tant entre els qui s’estimen l’entorn natural com entre els més petits de la casa, que gaudeixen de pintar i senyalitzar els senders.

Amb ocasió del 30è aniversari del C.E. Cambrils, el mateix 2019, la secció de senderisme crea un esdeveniment sense precedents en la història de l’entitat i que porta per nom 30 anys, 30 cims. Al llarg del cap de setmana del 10 i 11 de novembre, desenes de socis i simpatitzants organitzen sortides de diferents nivells i categories per celebrar l’efemèride, de forma que s’assoleixen més de 30 cims en dues jornades, malgrat el vent i el fred. Com a record d’aquella setmana, es poden veure les instantànies a l’àlbum de fotos creat a la pàgina de Facebook del centre.

El mateix any es crea la secció de marxa aquàtica, disciplina de nova creació introduïda per la FEEC a Catalunya, amb origen a les costes de França, que any rere any va ampliant el nombre d’adeptes al territori, pels seus beneficis per a la salut, tant si es practica per salut com si complementa l’activitat física dels practicants. Fruit d’aquesta bona acollida, Cambrils és la seu del I Campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica Ciutat de Cambrils, l’estiu del 2020, amb resultats molt destacables per part del seu equip de competició. L’any següent, l’equip de marxa aquàtica aconsegueix podi en diferents categories, inclosa l’Aqua Beach Trail, una modalitat de marxa aquàtica que combina la cursa amb la marxa dins de l’aigua.

L’any 2020 l’entitat crea la secció de marxa nòrdica, una disciplina amb múltiples beneficis per a la salut, que es pot realitzar durant tot l’any sense necessitat de sortir del municipi o pobles termeners. L’objectiu del Centre és consolidar aquesta secció i crear una activitat emblemàtica recurrent oberta a tota la ciutadania, com ara una trobada anual on practicants de tots nivells puguin aplegar-se, gaudir de la natura i descobrir junts els senders i GR® de Cambrils.

El mateix any cel C.E. Cambrils celebra el seu 25è aniversari dins de la FEEC; la pandèmia, però, no permet que es duguin a terme les activitats pensades per als socis i simpatitzants de l’entitat, per la qual cosa els actes es limiten al lliurament d’un buf amb l’emblema del C.E. Cambrils als socis 2020 que renovaven.

Tot i que la pandèmia obliga a reduir les sortides, el centre intenta oferir una programació molt activa em totes les seves seccions tan bon punt la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física ho permet. Aquesta ha sigut la tònica els darrers dos anys: ajustar la programació als protocols Covid i intentar mantenir una programació regular i diversa.

A més a més, el centre ha organitzat sortides amb monitors externs, com ara barranquisme, així com sortides a la neu per fer raquetes.

Com darrera novetat, en el marc de l’Escola de Muntanya del C.E. Cambrils, recentment s’han ofert un seguit de sessions formatives d’orientació i natura, amb molt èxit de participació.

Per acabar, l’entitat també compta amb el seu propi polar i buf, amb l’emblema del Centre Excursionista de Cambrils, a la vostra disposició prèvia reserva.

Tot plegat és possible gràcies al temps i l’esforç de soci@s i participants. T’hi apuntes?