L’excursionisme és la disciplina que consisteix a realitzar rutes per la muntanya. És també el conjunt de tècniques, coneixements i habilitats que permeten assolir aquest objectiu. L’excursionisme és un esport, però per a qui el practica és molt més que això.

De fet, un dels propòsits cabdals del C.E. Cambrils és transmetre l’estimació i el respecte per la muntanya. Una entitat excursionista es deu a aquest principi, a fer pedagogia de com gaudir de l’entorn natural, de com cuidar-lo, i de valorar què hi ha darrere de cada ruta, des de la persona que ha preparat la sortida fins a la persona que ha mantingut el sender perquè ningú no es perdi.

Per això, és igualment important que els excursionistes es federin, tant si van sols com en grup. Si voleu saber per què, només cal que visiteu l’Àrea del soci, on expliquem què implica la llicència federativa i com pots fer-te soci.

L’excursionisme aplega diferents modalitats, com ara el senderisme, la marxa nòrdica i la marxa aquàtica, encara que aquesta darrera no es practiqui a la muntanya.

En aquestes línies, volem fer-vos cinc cèntims sobre la marxa aquàtica.

Es tracta d’una disciplina esportiva que es practica a la platja i que consisteix a caminar dins de l’aigua a un nivell entre el melic i les aixelles, tot impulsant-se amb les cames i ajudant-se amb les mans nues o bé amb altres estris, com ara un rem.
Donats els seus beneficis per a la salut, la possibilitat de practicar-la tot l’any i el seu baix impacte articular, la marxa aquàtica ha aplegat en poc temps molts adeptes. A més a més, és una activitat divertida, que es pot practicar de forma individual, en grup reduït o gran grup, i que pot millorar la condició física de qualsevol persona, o bé complementar l’entrenament d’esportistes d’altres disciplines.
Alguns dels beneficis contrastats per a la salut són: musculars, articulars (activació sense impacte), cardiovasculars i respiratoris, a banda dels beneficis intrínsecs de l’aigua marina (circulatoris, antidepressius, immunològics, ossis, respiratoris…)
El 2019 es crea la secció de marxa aquàtica al Centre, disciplina de nova creació introduïda per la FEEC a Catalunya, amb origen a les costes de França. Fruit de la bona acollida al nostre municipi, Cambrils és la seu del I Campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica Ciutat de Cambrils, l’estiu del 2020, amb resultats molt destacables per part del seu equip de competició. L’any següent, l’equip de marxa aquàtica aconsegueix podi en diferents categories, inclosa l’Aqua Beach Trail, una modalitat de marxa aquàtica que combina la cursa amb la marxa dins de l’aigua.
Per tot això, la FEEC i els centres excursionistes de costa estan apostant per introduir aquest esport i donar-lo a conèixer. Des que es va introduir la disciplina a casa nostra, diversos soci@s del Centre Excursionista de Cambrils s’han format en l’especialitat per oferir una programació regular amb totes les garanties de coneixement tècnic, de l’entorn i de la pràctica en seguretat, per poder gaudir d’una jornada inoblidable.
Consells per a les caminades
  • Seguiu les indicacions dels organitzadors. Llegiu atentament la informació publicada sobre l’activitat en què participareu.
  • Porteu roba i calçat adequats, i cantimplora amb aigua, així com tot allò que s’especifiqui a l’explicació de la sortida.
  • Comporteu-vos de manera cívica amb la natura.
  • Comporteu-vos de manera cívica amb la resta de participants.
  • No embruteu. Dipositeu les deixalles als contenidors adients.
  • Llegiu el protocol de sortides de la modalitat disponible a la secció Escola de Muntanya